Natten mellan lördag och söndag så var det dags för bryggning igen.
Kom igång senare än planerat och var inte klar förrän runt kl 02, men det gjorde ju inget.
Ska bli spännande och se vad det här blir för något då det är mitt första egna recept som innehåller lite mer än bara en sorts malt och en sorts humle som mitt första egna recept gjorde (SMASH Saison).
Allt gick bra under kvällen även fast det blev sent och i morse när jag vaknade så bubblade det fint i jäsröret och nu ikväll så har det verkligen satt fart.
Uppskattat skulle jag ha 16liter OG 1.046 ner i jäshinken, dock slutade det bara med 15liter OG 1.044 så den blir lite svagare än planerat.
Måste försöka se över vad det är som gjorde att jag fick så dålig effektivitet, enbart 59%. Har på dom tidigare brygderna legat mellan 67-70%.
Tanken är att låta den stå och puttra klart och efter 14 dagar så slänger jag i en torrhumlegiva.
Planen var en välhumlad APA på runt 5% och det verkar som att den kommer landa på ca 4,9% efter jag räknat med sockret för kolsyrejäsning på flaska.
Förhoppningsvis blir det drickbart!
Såhär ser receptet ut:
16 liter
4,7%
OG: 1.046
Malt och extrakt:
3,0 kg - Pale Ale Malt
0,5 kg - Caraplus 10
0,1 kg - Vetemalt
Mäskningsschema:
67°c i 60 min
76°c i 10 min
Humle:
60 min - 10g Columbus (15,9%)
20 min - 10g Amarillo (8,8%)
20 min - 10g Simcoe (13,2%)
0 min - 25g Amarillo (8,8%)
0 min - 25g Simcoe (13,2%)
0 min - 25g Citra (13,8%)
Torrhumling - 25g Amarillo (8,8%),25g Simcoe (13,2%) och 75g Citra (13,8%)
Jäst:
1,6 liter dekanterad förkultur på White Labs - WLP001 California Ale
Övrigt:
1krm Protafloc 20 min ifrån kokslut
6 g/l socker för kolsyrejäsning
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar